|   peuters en kleuters   |   lagere school   |   adolescenten   |   informatief   |  

Slosse, N. (2017), Vaarwel ♥ Mijn boekje vol herinneringen. Uitgeverij Van Halewyck
Wanneer een geliefd iemand doodgaat, blijft een grote leegte achter. Herinneringen zorgen ervoor dat die persoon een beetje verder leeft in je hart. Dit invulboekje helpt het kind om die herinneringen te verzamelen. Zo ontstaat een tastbaar aandenken om vandaag en in de toekomst te koesteren.
Dit is het klassieke herinneringsboek, maar dan uitgedacht voor de echte Snuiter-fan: gevoelig, verbindend, hartverwarmend, op maat van kinderen,…
De bekende illustraties uit de Snuiter-boeken van de hand van Rocío Del Moral zorgen voor de juiste sfeer, zonder te donker en droevig te worden.

Slosse, N. (2015), Afscheid van Grote Boom. Uitgeverij vzw Talismanneke
Dit zakboekje heeft het formaat van een postkaart en is als harmonica opgevouwen. Het kan per post verstuurd worden in een gewone omslag. Het is een betekenisvolle attentie voor kinderen die een geliefd persoon verliezen door een ernstige ziekte. Ze kunnen het bij zich dragen als een tastbare steun in moeilijke momenten en het kan hen helpen om hun verdriet bespreekbaar te maken.
De voorzijde bevat 5 prachtige illustraties van Rocío Del Moral met tekst van Nathalie Slosse, de achterzijde is het personaliseerbare gedeelte.

Huitema, A. (2010). W-auw. Een (voor)lees- & doeboek rondom het verwerken van verlies. Uitgeverij In de wolken
Dit (voor)lees-+ doeboek is voor kinderen van wie het leven is veranderd door de scheiding van hun ouders of door het overlijden van van iemand van wie ze houden. Het eerste deel van het boek bestaat uit verhalen over Tim, zijn zusje Nienke en zijn vriendinnetje Tessa. Kinderen kunnen hierin herkenning vinden. Tim, Nienke en Tessa verzinnen manieren om met hun gevoelens om te gaan zoals het maken van een schatdoos, een knuffelkruik of een doosje met herinnerzinnen. In het tweede deel van het boek staat beschreven hoe kinderen hiermee zelf aan de slag kunnen gaan. Dit boek kan een brug vormen in de communicatie tussen ouder(s) en kind en hen dichter bij elkaar brengen in hun verdriet. Verlies, op welke manier ook, doet pijn. Maar erover praten, lachen en huilen helpt. Ook leerkrachten en hulpverleners kunnen in hun ondersteuning gebruik maken van W-auw!

Kalter, M. (2012). Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag? Kampen (NL). Uitgeverij Roshanista
Anne en haar broertje Sam spelen vaak bij hun lieve oude buurvrouw Nel. Als buurvrouw Nel op een dag ziek wordt en overlijdt, gaat Anne op ontdekkingsreis. Ze gaat mee naar de condoléance, de afscheidsdienst en de begrafenis. Anne heeft veel vragen. Die worden door de uitvaartverzorger, de moeder van haar klasgenootje Pien, beantwoordt tijdens een excursie van Anne’s klas naar het uitvaartcentrum. Ook buurman Henk – de weduwnaar- vertelt over hoe hij het verlies van zijn vrouw verwerkt.

Fiddelaers-Jaspers, R. (2003) Kun je de dood ook groeten? Uitgeverij KOK
101 afscheidsgedichten voor kinderen vanaf 12j

Desegher, I. (2015). Mevrouw Justien. Uitgeverij De Eenhoorn
Een warm verhaal over iemand missen. Mevrouw Justien mist haar man, meneer Emiel. Er zit een leeg plekje in haar buik. Een heel klein gaatje. Hoe kan mevrouw Justien het gaatje vullen? Bij de tandarts? Door veel te eten? Door te praten met vriendinnen? Niets lijkt te helpen. Tot mevrouw Justien een piepklein winkeltje ontdekt. In de rekken vol boeken vindt ze troostende woorden. Mevrouw Justien neemt ze mee naar huis ...

Walsh, M. (2015) Dag lieve oma. Uitgeverij Memphis Belle
Mama vertelde mij dat oma dood is. Maar wat is dat, dood? Samen met familie en vrienden gaan we oma gedag zeggen. Ik maak een mooie tekening voor haar! Ik wil oma nooit vergeten! Dag lieve oma!...

Puts, V. (2010) Spits. Uitgeverij Vrijdag
Veel jonge kinderen worden onverwacht met de dood geconfronteerd als iemand in hun omgeving sterft. Dit boekje helpt kinderen om na te denken over dood en afscheid nemen.
Op de laatste twee pagina's kunnen kinderen hun eigen herinneringen en gedachten kwijt. Dit boek kwam tot stand in overleg met rouwdeskundigen en specialisten.

Slosse, N. (2012), Toverdruppels. Uitgeverij Schuyt en Co Van Halewyck - ook op YouTube
Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee. Zij vangt zijn tranen op in een flesje. Een vertederend verhaal met herkenbare situaties en wijsheid op kindermaat. Met de schatkist vol spelletjes en knutselopdrachtjes van de Tranenfee, achter in het boek, hoeft niemand nog bang te zijn voor kinderverdriet en tranen. Voor je het weet wordt er weer gelachen.

Lootens, A. (2002), Steeds een beetje meer weg. Uitgeverij Clavis
Anneleen is dol op haar oma. Elke maand spreken ze met hun tweetjes af. En telkens krijgt Anneleen iets van oma mee. Iedere keer geeft oma een beetje meer weg. Anneleen weet niet goed wat ze daar moet van denken ...

Van Hooft, M. (2014), Dag Oma. Uitgeverij Christofoor
Er is iets heel jammer gebeurd: oma is doodgegaan. Lieveke is erg verdrietig. Slak, Vlinder, Hommel, Muis, Kikker en Mier troosten haar met mooie herinneringen. En als Lieveke samen met mama een tuintje maakt, voelt ze dat oma toch heel dichtbij haar is gebleven. Een troostrijk verhaal.

Wienese, I. (2014) Kun je internetten in de hemel? Uitgeverij De Graaff
Kinderen en jongeren uit verschillende culturen en religies vertellen welke gedachten, gevoelens en beelden zij hebben over de dood en wat er na de dood gebeurt.
Dit boek is geschreven voor en door kinderen en jongeren, maar de uitgave is ook bedoeld voor ouders, familieleden, vrienden, leerkrachten, hulpverleners…

Van Hest, P. (2015) Overal en ergens. Uitgeverij Clavis
De mama van Yolande is overleden.  Het ene moment ademde ze nog.  Vlak daarna niet meer. Ze was er nog wel, maar toch ook weer niet. Waar kan haar mama nu zijn? Yolanda besluit op zoek te gaan naar haar mama.
Een ontroerend boek voor kinderen vanaf 5j. Het maakt het verlies van een geliefd iemand bespreekbaar, vanuit het meisje Yolanda.

Fiddelaers-Jaspers, R. (2013) Wanneer word je dood? Ten Have, Utrecht
Vragen van kinderen over doodgaan, begraven en cremeren.

Defauw, J. (2015) Een golfbreker in de zee. Uitgeverij Clavis
Voor kinderen vanaf 6jaar is deze proza/prenten/dichtbundel. Dichterlijke verzen en mooie illustraties over de liefde voor en het afscheid van een opa.

Henderix, P. (2012) Bloemetjes voor Jolien, uitgeverij Clavis
Een klein meisje, Jolien, beleeft de ziekte van haar mama. Ze gaat vaak met mama naar het ziekenhuis. Jolien is bang dat mama voor altijd weg zal gaan. Gelukkig is er Yildiz, de buurvrouw. Zij is altijd blij. Ze draagt een bloemetjesdoek op haar hoofd. Mama houdt niet zo van mensen die bloemetjes dragen en Yildiz houdt dan weer niet van mensen zonder bloemetjes. Maar Jolien is steeds vaker bij Yildiz. Misschien wel voor altijd, straks? Een doordringend verhaal over afscheid nemen met rake illustraties van Anne Westerduin.

Wacary, R. (2015), Hellup, mijn papa gaat dood. Uitgeverij Tekstone
De vader van een jongen van acht jaar wordt ziek, ernstig ziek, hij heeft slokdarmkanker. Gedurende anderhalf jaar ziet de jongen hoe zijn vader steeds zieker wordt en tenslotte zelf de beslissing neemt om niet meer te willen leven en kiest voor actieve euthanasie. Het verlies van één van de belangrijkste personen in het leven van jonge kinderen is een traumatische en ingrijpende gebeurtenis die maar moeilijk te verwerken is. Ze moeten hard werken om een periode met uitersten van verwarrende gevoelens en emoties het hoofd te kunnen bieden. De verhalen zijn gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen. In 'Hellup, mijn papa gaat dood!' wordt vanuit het perspectief van de jongen de periode beschreven vanaf het begin van de ziekte tot en met de uitvaart van zijn vader. Dit meelees- en voorleesboek is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

Van Riel, M. (2014) Lene op het dak van de wolken. Uitgeverij Levendig
Lene op het dak van de wolken Dit boek gaat over het verlies van dierbaren en hoe deze verder kunnen leven in onze herinneringen. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. 'Oma?' vraagt Lene met een zachte stem. 'Hoe zou doodgaan voelen?' Oma glimlacht. Ze haalt haar schouders op. 'Ik denk dat het voelt als thuiskomen na een lange vakantie. Je vindt het jammer om te gaan, maar bent ook weer blij om thuis te zijn. Zo ongeveer.' Lene woont samen met haar broer Marcel bij haar oom en tante. Haar oma woont er ook. De vader en moeder van Lene zijn vijf jaar geleden bij een brand omgekomen. Gelukkig kan Lene daar met haar oma goed over praten. Op een dag vertelt oma dat ze ziek is en niet lang meer te leven heeft. Via haar dromen komt Lene in contact met haar ouders en maakt ze uitstapjes naar het wolkendak. Ze sluit vriendschap met een hond en durft steeds meer te vertrouwen op zichzelf. En de mensen om haar heen krijgen steeds meer vertrouwen in Lene.

Verhulst, C. (2014), Grote woorden bij Kanker. Uitgeverij Acco
Wanneer kanker toeslaat, schieten woorden vaak tekort. Wat vertel ik mijn (klein)kind? Dit boek wil grote woorden als kanker, chemo en bestraling uitleggen op kindermaat; kindvriendelijk maar niet kinderachtig. De tekeningen en doe-opdrachten maken alles visueel concreet en toegankelijk voor jong en oud.

Vandewoude, K. (2003) Opa zwijgt. Uitgeverij Clavis
In de zomervakantie gaat Emma logeren bij oma en opa. Net zoals vorig jaar. Alleen is niets meer zoals vroeger, want opa is ziek. Emma vindt het niet makkelijk, zo’n heel andere opa. Met heimwee kijkt ze terug naar de tijd dat opa nog alles kon en alles voor haar deed. Tegen Wido de buurjongen vertelt ze apetrots over die opa van vroeger. Maar Wido gelooft haar niet. Opa kan immers niet eens meer praten. Toch gelooft Emma dat opa’s hoofd vol zit met woorden. Die staan allemaal op een rij, klaar om door zijn mond naar buiten te komen. Opa zwijgt. Maar Emma kijkt en luistert, en wéét wat hij bedoelt.

Van der Kolk, A. (2012) Het huis van Oma. Uitgeverij Van Goor
Maloe houdt erg veel van haar oma en is er dan ook het hart van in als ze sterft. Ze heeft slechts goede herinneringen aan oma, maar als het huis wordt leeggemaakt, komen ook de negatieve zaken over oma èn papa aan het licht. Papa is erg weigerachtig om er over te praten, maar Maloe moet en zal het weten. Ze gaat op onderzoek uit. Ook als oma's spulletjes weg moeten, heeft Maloe het moeilijk. Ze voelt dat ze nog met oma kan communiceren via haar spulletjes. Mag dat allemaal zomaar weg? Een boekje over rouwen, verdriet verwerken en omgaan met de dood. Maar ook over omgaan met het verleden van je ouders: rebelse tieners worden doorgaans brave mama’s en papa’s….
Ideaal vanaf negen jaar.

Van Rossum, T. (2012) Oma waar ben je nu? Uitgeverij Free Musketeers
Een realistisch en spannend verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar.
Na het overlijden van haar oma komt de hoofdpersoon, Marlinda (10 jaar), in een neerwaartse spiraal terecht. Ze wordt overspoeld door gevoelens van onveiligheid, eenzaamheid, schuldgevoel, verdriet en boosheid. En dan is er opa, die haar belast met een groot geheim. Een loyaliteitsconflict kan niet uitblijven. Het groeit haar boven het hoofd. Bij wie kan ze terecht?

Braitman, L. (2008) Mijn vader is een engel. Uitgeverij Miramah House
Nog maar net 4 is ze als haar papa Dave dood gaat. In ‘Mijn vader is een engel’ zijn haar uitspraken in de 5 jaren die daarop volgen, door haar moeder opgetekend. Papa blijft alom in Liëls leven. Voor het stoplicht en bij het tandenpoetsen. Grappige en ontroerende uitspraken over leven en dood. Om stil van te worden. Een boek door de ogen van een kind over doodgaan, verliezen en doorgaan. ‘Mijn vader is een engel’ is voor grote en kleine mensen een boek van herkenning en troost.

Persoons, B. (2012) Mijn papa is een held. Uitgeverij Clavis
Sober, inlevend verteld verhaal met een sterke, psychologische plot over de emotionele ervaring van een jongen die zijn vader mist. In korte, krachtige zinnetjes wordt de leegheid van het bestaan van de jongen verbeeld zonder valse sentimenten. Goed geschreven boek dat zich prima leent om in ouder-kindrelatie te lezen als hulpmiddel in het streven naar
emotionele stabiliteit. Vanaf ca. 10 jaar.

Van Essen, I. (2012) Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk. Uitgeverij Sjaloom
Dit boek is voor en door kinderen gemaakt, naar aanleiding van het onderzoek "Kinderen en rouw ". Hiervoor zijn 30 kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar intensief geïnterviewd over hun gevoelens en gedrag na het overlijden van een van beide ouders.

Elias, B. (2006) Water van zout. Uitgeverij Clavis
De vader van Dries overlijdt bij een auto-ongeluk. In eenvoudige woorden en met korte zinnen worden het ongeloof, de woede, de verwarring en de schuldgevoelens van Dries( ± 8 jaar) in dit verhaal voorstelbaar beschreven.

Viorst, J. (2007) Dat is heel wat voor een kat. Uitgeverij Gottmer
De poes van de 'ik-figuur' (een jong kind met wie zowel jongens als meisjes zich kunnen identificeren) is doodgegaan. Bij de begrafenis noemt de ik-figuur negen goede eigenschappen van de poes.

Fiddelaers, R. (2005) Als jij er niet meer bent. Als je vader of moeder doodziek is. Uitgeverij Ten Have
Het vierkante boekje is bedoeld als hulpmiddel bij rouwverwerking voor jonge kinderen bij ziekte en dood van een van de ouders in het gezin. In negen korte hoofdstukken komen verschillende aspecten aan de orde, zoals “Hoe moet het nu verder?”, “Mag ik nog plezier maken?”, “Is het misschien mijn schuld dat mama zo ziek is?” en “Wat kan ik voor papa of mama doen?”.

Fiddelaers, R. (2001) Een zakboekje voor kinderen. Uitgeverij In de wolken
Een stripverhaal voor rouwende kinderen. Basisinformatie voor kinderen die iemand door de dood verloren zijn. Aan de achterzijde kunnen de kinderen een vriendje of vriendinnetje, de juf of meester van school of iemand anders iets laten schrijven.

Berebrouckx, A. (1999) De oma van Jules. Uitgeverij Leopold
Jules heeft zijn oma nooit gekend. Ze is al een tijdje dood. Hij wil graag weten hoe ze was, en hij gaat het aan iedereen vragen.

Kuijer, G. (2001) Krassen in het tafelblad. Uitgeverij Querido
Oma is dood, maar Madelief hoeft er niet om te huilen. Madelief heeft haar grootmoeder nauwelijks gekend, doordat haar moeder en haar grootmoeder niet van elkaar hielden. Maar nu komt grootvader logeren, en die praat veel over zijn vrouw. Madelief vraagt zich af waarom niemand haar oma lief vond. Ze praat veel met haar grootvader en lacht ook veel met hem.

Boonen, S. (2001) Wacht op mij. Uitgeverij Clavis
De opa van Jacob is gestorven. Nu moet er veel geregeld worden : rouwbrieven, een doodskist, de begrafenis… Opa is meer aanwezig dan ooit tevoren. Voor oma begint alles zonder opa pas na de drukte van de begrafenis. Jacob probeert zich voor te stellen hoe lang altijd en eeuwig duren.
Hij mag elke dag mee gaan wandelen met oma, tot aan de muur van het kerkhof, maar niet verder. Daar moet hij wachten tot oma terug is. Wat doet oma daar toch, vraagt Jacob zich af…

Vanden Heede, S. (2007) Een bed bij het raam. Uitgeverij Lannoo
De moeder van Stan is ongeneeslijk ziek en brengt haar laatste dagen thuis door. Stan begrijpt er in eerste instantie niets van. Als papa hem het vertelt, is hij afwisselend boos op z'n moeder en dan weer heel verdrietig. Verhaal over Stan, die moet accepteren dat zijn moeder dood gaat.

Aerts, J. (2013) Groter dan een droom. Uitgeverij Querido
Zus is dood, al lang voor broer geboren werd. Broer heeft een speciale band met zus. Zo ééntje zoals alleen broers en zussen kunnen hebben. Al hebben ze elkaar nooit in levende lijve gezien. De dood van zus leeft nog steeds in het gezin. Maar niet alleen in negatieve zin. Op het einde van het boek merken we dat er ruimte is om erover te praten. Zus is niet vergeten.

Luftner, K. (2014) Ik mis papa. Uitgeverij Biblion
Ik mis papa is een ontroerend, krachtig geïllustreerd prentenboek dat zich
ondanks het moeilijke onderwerp, het verlies van een ouder, ook richt op een
positieve boodschap: hoezeer hij ook wordt gemist, de vader zal altijd voortleven
in de kleine jongen zelf.

Pallion (2005) Mijn boek over… Netwerk palliatieve zorg Limburg vzw - FPZV
Werkboek voor kinderen tot 12jaar. In dit boek kunnen ze zelf plakken, tekenen, kleuren, knutselen of herinneringen (laten) opschrijven. Dit boekje kan steun bieden en een aanzet zijn om hun gevoelens te delen met anderen.

Vriens, J. (1999) Achtste groepers huilen niet. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
In de groep van juf Ina is vaak gedoe, vooral over voetbal. Gelukkig is zij erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als haar leerling Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf Ina niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien.een initiatief van: Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw - J. Vander Vekenstraat 158 - 1780 WEMMEL
tel 02 456 82 00 | fax 02 461 24 41 | e-mail info@palliatief.be | website www.palliatief.be