|   peuters en kleuters   |   lagere school   |   adolescenten   |   volwassenen   | 

Daniels, W. (2009) Twee tieten in een envelop. Mag je nog lachen als je moeder doodziek is? Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
De moeder van de elfjarige Wietske heeft borstkanker en Wietske weet dat haar moeder niet lang meer zal leven. Daarom wil ze geen lid meer zijn van de moppenclub bij haar op school. Lachen terwijl je moeder doodgaat, dat kan toch niet? En er zijn meer moeilijke vragen waarmee Wietske worstelt. Terwijl haar moeder steeds zieker wordt, gaat het dagelijks leven gewoon verder. De klas verdeelt zich in twee kampen als er een tweede moppenclub wordt opgericht. Thuis maakt Wietske ruzie met haar broer, die boos is op de hele wereld. En er moeten sinterklaassurprises gemaakt worden.

Goudsmit, B. (2008) Afscheidsbrief. Uitgeverij Holland BV
Roman voor jongeren over het verlies van een vriendin.

Vanistendael, J. (2012) Toen David zijn stem verloor. Uitgeverij De bezige bij
Aangrijpende, psychologische graphic novel over leven, liefde en dood, verlies, angst, pijn en euthanasie met mooie, sfeervolle aquareltekeningen. Heel treffend worden in woord en beeld de gevolgen van een dodelijke ziekte op de zieke zelf en zijn naaste omgeving beschreven.

Sassen, E. (2009) Dit is geen dagboek. Uitgeverij Leopold BV
Niet aan de verwachtingen voldoen dat wordt mijn levensdoel, heb ik vannacht besloten. Vanaf vandaag ga ik mijn uiterste best doen iedereen teleur te stellen. Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn `ziek . Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader stelt hem voor de keuze: `Vanaf nu schrijf je elke dag een stukje in dit schrift en je luistert elke dag naar tenminste één van deze cd s. Zo niet, dan laat ik je opnemen. Bou begint met forse tegenzin aan zijn `strafwerk , maar gaandeweg blijkt het schrijven een uitlaatklep. 'Meeslepend, ontroerend en liefdevol biedt Erna Sassen inzicht in de woede, de angst en de eenzaamheid die de hoofdpersoon ervaart op zijn weg naar de volwassenheid.

Schmitz, J. (2011) Ik heet Olivia en daar kan ik ook niets aan doen. Uitgeverij Lemniscaat
Hartveroverend jeugddebuut van Jowi Schmitz
Dit is het grootste probleem: mijn moeder is dood.
Dit is het een na grootste probleem: mijn vader weet het even niet zo goed.
Dat mag natuurlijk best, maar er komt wel veel rommel van. Die moet ik steeds opruimen en ik ben nog maar tien.
Verder zijn er kleinere problemen: De boot is klein. We hebben weinig geld. Mijn vader is barbier en geen gewone kapper die ook vrouwen kan, dus heeft hij maar de helft van de wereldbevolking als klandizie. Gelukkig zijn hier best veel mannen die zich het liefst de hele dag laten scheren en knippen. Tenminste, dat zegt mijn vader.
Dan is er nog het nieuwste probleem dat klein begon maar steeds groter wordt: mijn moeder is gecremeerd en ze zouden de as nasturen, maar ze kunnen ons denk ik niet vinden.
Omdat mijn vader het even niet zo goed weet. Omdat ik nog maar tien ben.
We zijn op doorreis,' zegt de vader van Olivia.
Maar wat is een doorreis als je niet van je plek komt? Op een boot nota bene, gestrand in de tuin van een kapsalon? Het is maar voor tijdelijk, weet Olivia, zolang haar vader het even niet zo goed weet. Maar hoe kom je weg van een boot in de tuin? Zonder moeder, maar met veel herinneringen en een compleet veranderd leven?

Van Abeelen, M. (2013)  Thuisfront Mams. Uitgeverij Eenvoudig communiceren BV
Op een dag hoort Madelief dat haar moeder ziek is. Ze heeft kanker en kan niet meer beter worden. Om dit verschrikkelijke nieuws een plek te geven schrijft Madelief in haar dagboek op wat ze denkt en voelt. Leeftijd: 12+

Van der Werff, H. (2003) www.hellupme.nl Uitgeverij De vier windstreken
Niels, het vriendje van Lisa, heeft de website www.hellupme.nl gevonden. Hier staan allemaal oproepjes van kinderen op. Eén oproepje is van Kim. Haar moeder is ongeneeslijk ziek en ze wil weten of er leven na de dood is. Lisa, Dennis en Niels besluiten haar te helpen en gaan naar mensen van verschillende geloven om het te vragen. Maar wie heeft er nu gelijk? Als Lisa ontdekt dan Kim eigenlijk Niels is, en dat zijn vader ongeneeslijk ziek is, voelt ze zich verraden. Waarom heeft hij het haar niet verteld? Maar als zijn vader sterft, besluit Lisa alles op alles te zetten om erachter te komen of Niels zijn vader ooit nog zal zien.

Feliers, A. (2004) Donkere kamers. Uitgeverij Standaard
Autobiografisch beschrijft de auteur de belevingswereld van een meisje van elf dat plots haar moeder verliest. In het verhaal is Nina de jongste en wil haar moeder haar leventje niet overhoop halen met de waarheid van de toestand. De vader en zus moeten beloven dit ook niet te vertellen. Ze zou het zelf wel vertellen, als ze weer beter zou zijn. Inhoudelijk is het verhaal erg aangrijpend. Stel je voor dat je als dochter denkt dat je moeder enkel overspannen is terwijl ze haar laatste dagen telt door haar kanker. En hoe het moet zijn voor de rest van de familie om allemaal mee te zwijgen. Wat een slag wanneer Nina dit alles te horen krijgt.

Westerink, D. (2010) Verder zonder jou. Jongeren over de dood van iemand die ze lief is. Uitgeverij Ten Have
Dit boek is het eerste boek waarin alleen de jongeren zelf aan het woord komen. Want wie kan beter vertellen hoe het is om zo jong een dierbare te verliezen? Het is een boek voor jongeren die iemand verloren hebben.

Kleverlaan, N. (2004) 10.000 zoenen. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
Vlinders in je buik, onzekerheid, tongzoenen, maar ook de eerste keer ongesteld worden : Julia vindt het allemaal maar ingewikkeld. Haar vader en broertje begrijpen er natuurlijk niks van. Julia mist haar moeder, die niet lang geleden is overleden. Ze kan het moeilijk accepteren dat ze thuis nog maar met zijn drieën zijn. En dan krijgt Julia’ s vader een nieuwe vriendin…

Schreiber, M. (1997) Prinsen in ballingschap. Uitgeverij Facet
Camp Hawkins is een vakantiekamp voor kankerpatiënten. Voor drie weken wordt hen de kans geboden het normale leven van een tiener te leiden. Dan kunnen ze hun hormonen de vrije loop laten en de uitdagingen aangaan, ondanks de wetenschap dat ze nooit twintig zullen worden of hun ouders oud zien worden. Het verhaal van de zestienjarige Ryan staat centraal. ‘Prinsen in ballingschap’ gaat over het leven in enkele korte weken, over het leven grijpen gedurende die enkele maanden, dagen, uren, seconden, die deze grappige, moedige en lieve tieners nog te leven hebben, over het leven intens beleven.

Fiddelaers, R. (2001) Een zakboekje voor jongern. Uitgeverij In de wolken
Een stripverhaal voor rouwende jongeren. Basisinformatie voor jongeren die iemand door de dood verloren zijn. Aan de achterzijde kunnen de jongeren een vriend of vriendin, de leerkracht van de school of iemand anders iets laten schrijven.
een initiatief van: Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw - J. Vander Vekenstraat 158 - 1780 WEMMEL
tel 02 456 82 00 | fax 02 461 24 41 | e-mail info@palliatief.be | website www.palliatief.be